Olika typer av linser

Vilken lins som passar dig bäst beror dels på ditt synfel, men även på hur du lever. Endagslinser är ett bra alternativ för personer som idrottar mycket eller lever ett mycket aktivt liv.

Bild från okänd


EndagslinserDet finns många olika typer av linser. De vanligaste är endagslinser, månadslinser och dygnet-runt-linser. Det som skiljer dessa åt är hur länge linsen kan användas och hur länge den kan sitta i ögat.

Vare sig du bestämmer dig för att ha endagslinser eller månadslinser måste du anpassa linsens styrka och utformning efter ditt synfel. Det finns då både toriska linser för de som är astigmatiker och progressiva linser för ålderssynthet/presbyopi.

Olika typer av endagslinser

Det finns massor av olika endagslinser på marknaden och linserna utvecklas ständigt för att bli bättre och mer bekväma.

Linser med rätt korrektion gör ofta bäraren mindre trött i ögonen samt förbättrar mörker- och färgseende. Dessutom kan vissa kontaktlinser motverka torra ögon, andra är ytbehandlade för att undvika proteinbeläggningar.  Många linser skyddar även mot UV-ljus.

Så fungerar endagslinser

Endagslinser används precis som de låter: Varje dag, eller när du inte känner för att använda glasögon. Efter en dags användning slänger du linserna.

Lever du ett aktivt liv, reser eller idrottar mycket kan därför endagslinser vara det bästa alternativet för dig. Du slipper linsetuier och linsvätska som ska packas med, plus att du slipper de jobbiga rutinerna med att göra rent linserna varje dag.

En annan fördel med att välja endagslinser är att du inte behöver oroa dig för bakterier, beläggningar och smuts på linsen som ska stoppas in i ögat dagen efter.

Hur endagslinser framställs

Linser kan framställas på olika sätt. Endagslinser framställs på ett enklare sätt och görs även tunnare än månadslinser. Detta görs genom en metod som kallas för spinncasting. Det är en roterande tallrik som man lägger en droppe på. Centrifugalkraften gör sedan att linsen får sin perfekta form.

Endagslinser finns i två olika material: silikon och hydrogelmaterial.